СТОП НА ВЛАГАТА!

Термографска диагностика на сгради и ел.съоръжения:
Енергийна ефективност и откриване на течове, влага, мухъл;


Нагнетателни и всмукателни устройства с датчик за влага;
Вентилация на апартаменти, къщи и малки кооперации.

      ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ AERECO?

      В желанието си да предотвратим образуването на конденз и плесен в домовете си купуваме всеки нов продукт, който се появява на пазарa и обещава да ни отърве от влагата в домовете ни. На нашия пазар напоследък се появиха редица предложения, а това доказва, че проблемът с влагата е сериозен и трябва да му се обърне специално внимание. Иновационните устройства на френската фирма Aereco избягват недостатъците на всички досега предлагани решения. В нашият сайт ще ви запознаем с основните им предимства, за да се убедите в тяхната уникалност.

      Направихме малка разходка из интернет и групирахме досега предлаганите решения на проблема:

     
      Влагоуловители
      Климатици
      Проветряването
      Клапани за дограми
      Открехнат прозорец
      Нуждата от клапите на Aereco!
      За фирма Aereco

      Влагоуловители

      Предлагат се два основни вида:

      а/ Електрически:
            - Цената им е доста висока –  от 350 лв. до 3500 лв., дори повече, в зависимост от модела;
            - Имат високи експлоатационни разходи – харчат от 300 W до 2 000 W,  в зависимост от модела;
            - Шумни са и поради това не могат да се ползват през цялото денонощие;
      На нашия пазар се предлагат различни марки влагоуловители (наричани още изсушители): Desa, LITTLEDRY, NARCISO, TWE, De Longi, Solac и др.

      б/ Ванички с хигроскопични топчета, които поглъщат влагата:
            - Привидно са евтини, но консумативът (зрънцата) свършва бързо, което се отразява чувствително на  семейния бюджет;
            - Не са достатъчно ефективни - имат много малка „мощност” и покриват малки площи
            - Не предлагат трайно решение на проблема с влагата
      Най-популярните влагоуловители от този вид, предлагани на нашия пазар, са с марката Cerezit и Бизон.

обратно горе

      Климатици

      Трябва да отбележим, че има и много добри предложения, но за сметка на това са изключително  скъпи. Най-масово използваните климатици също не спадат към категорията на евтините -  обикновено цените им са в интервала 900-2000 лв.
      Всички климатици харчат ток и най-важното – охлаждат един и същ стаен въздух, без да осигуряват приток на свеж въздух, което е много вредно за здравето.

      Ето някои от проблемите, от които се оплакват хората в интернет-форумите:
      „Здравейте, дъщерята си купи преди време климатик XXXX, всичко точно!! Но преди седмица или две изпищя, че стената където е вътрешното тяло се мокри!! Първоначално си помислих, че е от дограмата, но стената се мокри в ъгъла точно под климатика! Тези от сервиза само я мотаят и все не идват, обяснили й, такова нещо може да се получи само когато климатика е в режим на охлаждане, а това е само през лятото!! Иначе климатика си топли и т.н.”… (подробно).
      Този пример показва, че климатиците въртят стайния въздух, който през горещите летни дни е с висока относителна влажност. Друг проблем при климатиците е, че „вдигат” във въздуха всички стайни микроорганизми, а това рано или късно причинява алергични и респираторни заболявания. Отделно тъмната, студена дренажна тръба е отличен развъдник на мухъл, който се нагнетява в стаята. Всичко това показва, че климатиците задължително трябва да се комбинират с устройства, които вкарват в помещението свеж въздух.
      Още един линк за климатиците: „Не на последно място но важна особеност на климатика е, че той има възможност да отнема влагата през лятото от стаята.”.. (подробно).
      А през зимата? Освен това тази функция притежават само някои модели климатици.

обратно горе

      Проветряването като средство за борба с херметизацията - основната причина за влагата в домовете ни

      Прекомерната, нездравословна влага в затворените помещения се появява с подмяна на старите дървени дограми със съвременните красиви PVC и алуминиеви профили. Допълнителната топлоизолация – вътрешна и външна, изостря проблема, тъй като не дава възможност на стените „да дишат”.
      У нас при поява на влага и конденз производителите на дограма дават следните препоръки:

      "За да решите проблема с образуването на конденз, в почти всички случаи са достатъчни: 
            - редовно проветряване
            - стъклопакети с К-стъкло
            - външна топлоизолация" ( подробно )

      Ако имате нова дограма, няколко пъти на ден трябва да правите следното:
      „Ударно проветряване: При този начин на проветряване крилата на прозорците се отварят напълно за около 10 минути, за да осигурят пълен обмен на въздуха. Този бърз начин на проветряване има смисъл, тъй като стените, килимите и мебелите запазват температурата си. Тези повърхности не се нуждаят отново от затопляне. Въздухът в помещението се затопля отново за относително кратко време.” ( подробно )

      Други пък ви дават редица полезни съвети:
            -  За да се намали кондензът, проветрявайте редовно спалните помещения.
            - Не поставяйте мебели до външните стени на жилището.
            - Проветрявайте интензивно помещенията по време на ремонт и известно време след приключването му.
            - Изолацията на помещенията е добре да се направи отвън, а не отвътре. При вътрешна изолация може да се появи влага и съответно плесен между стената и изолацията, което определено ще влоши микриклимата в помещението.
            - Цветята по первазите създават уют и красота, но при поливането се увеличава влагата в помещенията. Затова трябва да се слагат на проветриви места в жилището и т.н.

      Някои производители на дограма все пак признават, че причината за конденза и влагата е именно новата дограма и прекомерното херметизиране на помещенията, но не предлагат решение:
      „PVC прозорците променят условията за вентилация, топлообмен и микроклимат във вашето жилище и съответно водят до промяна на старите методи за експлоатация.” ( подробно )

      Предимствата на новите дограми са безспорни – шумоизолация, термоизолация, лесна поддръжка и т.н.  Но големият проблем – влагата в помещенията, в България все още не е решен. На Запад всички нови дограми задължително излизат от фирмата-производител със специални вентилационни клапани. Във Франция например поставянето на клапан за вентилация на всеки прозорец е регламентирано със закон. В Германия всички реномирани производители на дограма поставят клапа, през която минава минимално количество въздух, без да има повишение на шума и прахта, която прониква през прозореца. У нас обаче хората трябва сами да се погрижат за това. И явно ще мине доста време, преди да открият вярното решение.

обратно горе

      Клапани за дограми

      Вентилационни клапани за дограма се предлагат у нас не само от френската фирма Aereco. В сравнение с тях обаче устройствата, предлагани от други фирми, имат редица недостатъци.

      Ето какво се предлага на нашия пазар:

            - Статични прозоречни решетки с ръчно управление ( подробно )

      Осигуряват приток на свеж въздух, но се управляват ръчно – т.е. нямат вграден датчик, който да тества влажността в помещението. Поради тази причина работата им изцяло зависи от обитателите на дома, а това е почти равносилно на решението, което предлага „открехнатият  прозорец”.

             - С клапан, работещ в зависимост от силата на вятъра ( подробно )

      Това решение също е незадоволително, тъй като при тихо време и при неподходящо изложение на прозореца устройството няма да работи. Друг съществен недостатък е, че не се отчита връзката  температура-влажност, а тя, както вече отбелязахме, е от много съществено значение за здравословните норми на стайния въздух.

             - С алуминиево перце ( подробно )

      Това е разновидност на горното решение, но вместо клапан има подвижно алуминиево перце.

      Съществен недостатък на тези устройства е също така невъзможността им за монтаж на определени профили. За разлика от тях вентилационните клапани на френската фирма Aereco могат да се монтират на всички профили без изключение както както на нова, така и при вече монтирана дограма.

      Вентилационните системи на Aereco са чувствителни към нивото на влажност в помещенията. Автоматичното регулиране на притока на въздух е основното им предимство пред всички останали прозоречни клапани.

      След като се запознаете и с останалите предимства на предлаганите от нас вентилационните устройства, които подробно сме представили на нашия сайт, смятаме, че ще се убедите, че Аеreco напълно и завинаги ще реши проблема с влагата във вашия дом!.

обратно горе

      Открехнат прозоерц

      Разликите между клапите с датчик за влага Aereco и открехнатия прозорец са:

      Първо, прозорецът трябва постоянно да се отваря и затваря, докато клапаните Аереко автоматично регулират притока на въздух.

      Второ, през отворения прозорец в помещението постъпва повече от необходимия по норматив външен въздух, при което през студените зимни дни помещението се изстудява бързо и прекалено много. Клапаните Аереко са изключително икономични – при ползването им температурата в жилището се понижава незначително и незабележимо за обитателите.

      Трето, ако живеете на шумна улица, отваряйки прозореца си вие значително намалявате звукоизолационната му характеристика – от 30-32 dB (колкото е шумоизолацията на стандартен стъклопакет) до 17-18 dB. А все пак сте платили за тази звукоизолация. Ползвайки Аереко вие имате от 37 до 54 dB.

      Четвърто, открехнатият прозорец, особено ако живеете на нисък етаж, крие потенциална опасност от нежелани посещения. Същите забележки се отнасят и за прозорците с вертикално отваряне. Освен това, хладният въздух през зимата (който е по-тежък от топлия) създава усещане за течение и дискомфорт.

      Основното, което може да направи всеки от нас на този етап, е да се погрижи в жилището му постоянно да постъпва свеж въздух и съответно застоялият да бъде отвеждан навън. Това се постига лесно с добра вентилационна система, на базата на изделията с вграден датчик за влага на френската фирма Aereco.

обратно горе

      Нуждата от клапаните на Aereco!

      Обикновено клиентите, които са решили да сменят дограмата си с нова, добре уплътнена, не се решават да си поставят прозоречни клапани, защото фирмите основно рекламират отличната херметизация на съвременните дограми. И макар че хората ясно осъзнават необходимостта от свеж въздух в дома си, те се отнасят болезнено чувствително към темата за уплътнението и съхраняването на топлината в помещенията. Едва когато проблемите с конденза, влагата и мухъла станат сериозни, започват активно да се интересуват от начините за премахването им. На нашия сайт сме се опитали да Ви запознаем с всички предлагани на пазара варианти, които обаче дават само времеменни резултати в борбата в влагата.

      Единствено устройствата с датчик за влага на Aereco решават завинаги проблема с вагата и мухъла, като при това са енергонезависими, стилни, безшумни, на достъпна цена и с възможност за монтаж на вече съществуваща дограма или на стена.

      Необходимо е клиентите да се убедят сами, че клапаните Aereco в никакъв случай няма да понижат качествата на тяхната дограма, тъй като при монтажа им не се нарушава целостта на уплътнението, а освен това клапаните притежават вградена шумоизолация, която е с показатели за шумоизолация по-високи от тези на стъклопакета. При монтаж на специална външна козирка шумоизолацията може да се повиши допълнително.

обратно горе

      За фирма Аереко

      Създадена е през 1984 г. на основата на френския изследователски институт за качество на въздуха. Намира се в град Marne-la-Valleе, Франция.
Има представителства във всички западноевропейски страни, САЩ, Япония, Русия, Китай и др. Годишно произвежда около 1 млн. нагнетателни устройства.

      Вносител на Aereco за България е „Козелино” ООД.

      AERECO е съкращение от AERation ECOnomique (икономична вентилация).

     Благодарение на дългогодишни изследвания на качеството на въздуха, френските учени са направили своето изобретение – датчик за влагата, работещ без захранване, който практически е вечен. Това носи на фирмата грандиозен успех и огромни продажби в цял свят.

      Чувствителната към нивото на влажност вентилация става все по-популярна и днес нейното признание е довело до въвеждане на задължителните във Франция правила Energy Performance in Buildings RT2000, стандарта за енергоефективност EDF Vivrelec, както и на редица други правила, стандарти и маркетингови документи.

обратно горе

    Стоп на влагата

НОВО! Термографска диагностика - проверка за енергийна ефективност на жилища и сгради и откриване на течове, влага и мухъл.

НОВО! Цифрови влагомер-термометри - за точно измерване на относителна влажност и температура в битови и производствени помешения, офиси и складове.

Прозоречни нагнетателни, стенни нагнетателни и всмукателни клапи с датчик за влага Aereco

Ефективност на устройствата Aereco, или за какво трябва да се помисли ...

Как да си поръчам оглед и доставка на устройствата, които решават завинаги проблема с влагата и мухъла?

Колко ще ми струва всичко това?

"Перфект студио" ООД ©, e-mail: stopnavlagata@gmail.com