СТОП НА ВЛАГАТА!

Термографска диагностика на сгради и ел.съоръжения:
Енергийна ефективност и откриване на течове, влага, мухъл;


Нагнетателни и всмукателни устройства с датчик за влага;
Вентилация на апартаменти, къщи и малки кооперации.

      ЕФЕКТИВНОСТ НА КЛАПИТЕ AERECO

      За да работят ефективно устройствата Aereco, е необходимо да се обърне внимание на редица допълнителни фактори във всеки дом и офис. Затворените помещения трябва да са проектирани така, че за всеки обитател да бъде гарантирано здравословно количество въздух. При поставянето на нова, добре уплътнена дограма, която няма вентилационни отвори, се нарушава вентилационният цикъл. Вентилаторът в банята е същият, но сякаш вече не работи ефективно. Започвате да се съмнявате, че някой от съседите при поредния ремонт е зазидал вентилационната шахта.
      А обяснението на проблема е толкова просто. Процесът на вентилация има две страни – отнякъде трябва да постъпва свеж въздух, а замърсеният и влажен въздух да се изтегля през вентилационните отвори. Със слагането на добре уплътнена дограма вие нарушавате едната страна на процеса (вече няма откъде да постъпва въздух), а това е води до нарушаване процеса на работа на вентилаторите (всмукателните устройства) в дома ви. Прочетете внимателно нашия сайт, за да научите повече за значението на здравословния въздух и как прозоречните и стенни клапи премахват завинаги влагата и мухъла от домовете.

Схема 1

щракнете върху схемата, за да я видите в по-голям размер

      От казаното до тук става ясно, че процесът на вентилация с интелигентните клапи Aereco преминава през два основни етапа:

      1. Вкарване на чист въздух в помещенията посредством прозоречните нагнетателни или стенни нагнетателни (входни) устройства Aereco. Чрез вградения датчик за влага, те регулират необходимото количество свеж въздух в зависимост от влажността в помещението.
      2. Извеждане на замърсения и влажен въздух от помещенията чрез вентилационната система на сградата. За целта се използват всмукателните (изходни) устройства с датчик за влага и вентилаторите Aereco. И нагнетателните и всмукателните устройства са пасивни. Те се отварят и затварят в зависимост от влажността в помещенията и създават възможност свежия въздух да влезе в помещенията, а влажния да се изхвърли навън. Активната част от вентилационните системи Aereco са вентилаторите, които събират замърсения въздух от всички помещения и от едно място го извеждат навън.

      На Схема 1 е показан пътя на въздушните потоци денем и нощем в примерно жилище. Със сини стрелки е обозначен свежия въздух, който влиза в помещенията през прозоречните или стенни клапи Aereco, а с оранжеви стрелки - замърсеният въздух, който излиза през вентилацията в банята и тоалетната. Ясно се вижда количеството свеж въздух, което се пропуска в помещенията денем и нощем в зависимост от влажността в тях ( повече в дневната и кухнята през деня и в спалните през нощта).

Схема 2

Схема 3

щракнете върху схемита, за да ги видите в по-голям размер

      На Схема 2 е показан пътя на въздушните потоци в примернa къща или малка кооперация при естествено извеждане на замърсения въздух посредством тягата на вентилационата система.
      На Схема 3 е показан пътя на въздушните потоци в примернa къща или малка кооперация при принудително извеждане на замърсения въздух посредством всмукателни устройства (2) и вентилатор (3) Aereco.Със сини стрелки е обозначен свежия въздух, който влиза в помещенията през прозоречните или стенни клапи Aereco (1), а с оранжеви стрелки - замърсеният въздух, който излиза през вентилационната система.

      Тук задължително трябва да отбележим, че естествената тяга на вентилационните системи е правопропорционална на тяхната височина - колкото по-висока е сградата, толкова по-голяма е тя на долните етажи и постепенно намалява към горните етажи. Но дори и най-силната естествена тяга не може да бъде достатъчно ефективна за извеждане на необходимото количество влажен въздух от жилището. Поради тази причина, за трайното решаване на проблема с конденза, влагата и мухъла е необходимо да се използва принудителна вентилация - вентилаторите Aereco.

      Основните фактори, на които трябва да се обърне внимание, за да бъдат клапите Aereco максимално ефективни и да се реши завинаги проблема с влагата и мухъла във Вашия дом са:

      1. Вентилационна система
      Запитайте се ефективна ли е работата на вентилационната система в жилището ви. Ако в стаите имате конденз и мухъл, ако в банята и кухнята има остатъчна влага и миризми от каналите, това означава, че тя не фунционира добре. Възможно е домът ви да е проектиран без вентилационни отвори в баните и кухните (в България се срещат много такива сгради), а само с малки прозорчета за проветряване. Жителите на подобни жилища обикновено не държат постоянно отворени тези прозорчета, особено през зимата. В такъв случай ни се обадете, за да Ви консултираме как може да се реши този проблем с устройствата Aereco.
      Ако жилището Ви има изградена вентилационна система и въпреки това имате проблем с влага, мухъл, миризми от каналите и отдушниците, първо си отговорете на въпроса кога са се появили тези проблеми. Ако са възникнали след смяната на дограмата – това означава, че сте прекъснали нормалната циркулация на въздуха в дома си. Има два начина да я възстановите: или постоянно да държите отворен прозорец в дома си, или да Ви монтираме вентилационна система Aereco, което е най-ефективното и най-енергоспестяващо решение на проблема за момента. От нашия сайт ще научите какви са предимствата им пред предлаганите на пазара алтернативи, но основно, това е тяхната ефективност, ниска цена, безшумна работа и липса на захрахване.

      2. Вратите – дребни наглед подробности
      Обърнете внимание и на други подробности в дома си: плътно ли се затварят вратите на всички стаи и имат ли гумени уплътнения; има ли прорез (вентилационна решетка) в долната част на вратата на банята, така че да се осигури тази минимална циркулация на въздуха, от която се нуждае домът ви. Ако в долната част на вратата има поне 1-2 см разстояние, то ще бъде достатъчно за ефективната работа на вентилатора в банята, защото на него му е нужна тяга, за да отведе влажния въздух извън дома ви. Но колкото и да е мощен, вентилаторът няма как да работи ефективно, ако не му се осигури приток на въздух, което обикновено може да стане под вратата или през вентилационната решетка, която може да се поставите допълнително на вратата си (вижте Други устройства на нашия сайт). И още веднъж: според принципите на вентилацията всмукателното устройство може да изтегли само толкова въздух, колкото е постъпил през отворен прозорец или клапан на прозореца.

 

Схема 4

щракнете върху схемата, за да я видите в по-голям размер

      3. Разположение на стаите
      За да си отговорите на въпроса „Колко клапана Aereco са ми необходими”, трябва да си представите пътя (циркулацията) на въздуха във вашия дом. Ако жилището ви е сравнително малко и стаите са преходни, микроциркулацията, която се осъществява в жилището благодарение на монтирания клапан в най-отдалечената от вентилатора стая, може би ще е достатъчна, за да ликвидира предпоставките за образуване на мухъл. Ако обаче стаите са една до друга, добре е да монтирате клапани на всяка една от проблемните стаи.
      Ако имате кухненски бокс без прозорци, само с абсорбатор, добре е да помислите за отваряне на допълнителен вентилационен отвор, на който да поставите обикновен вентилатор (решетка), работещ на собствена тяга (или с датчик за влага Aereco - това не е задължително, а само препоръчително). Клапанът Aereco, монтиран на прозореца (или на стената) ще осигури приток на въздух и така ще гарантира ефективната работа на вентилатора и абсорбатора. Всмукателното устройство Aereco при висока влажност ще отваря клапата, а при ниска – ще я притваря, при което топлината в дома ви ще се съхрани максимално.

      4. Отопляване на жилището, изложение
      Не се страхувайте, че поставяйки клапани на дограмата, температурата в жилището ви ще се понижи. Трябва да се има предвид, че клапаните не представляват отопляеми уреди и не затоплят постъпващия отвън студен въздух. При поставени клапани Aereco във всички стаи, дори в най-студените дни и при същия начин на отопление, температурата в жилището ви ще се понижи максимум с 0,8-1,5 градуса, което е нищожна цена за решаването на проблема с влагата и мухъла. Някои от моделите могат да се затворят принудително, ако прецените, че навън е прекалено студено или прашно. Клапаните са коструирани така, че студеният въздух се насочва към тавана и се смесва с топлия, като по този начин обитателите на дома не усещат течение. Освен това количеството постъпващ въздух е наистина минимално и не може да се сравнява с въздуха, който охлажда дома ви при леко открехнат прозорец.
      По принцип френската фирма-производител гарантира максимална ефективност на клапаните при монтирането им в отопляеми жилища. Не очаквайте чудеса от един-единствен клапан, монтиран в целогодишно неотопляемо жилище, защото за доброто действие на клапана, както вече споменахме, значение имат редица фактори. Благодарение на циркулацията, която осигуряват, клапаните постигат максимален ефект в борбата с мухъла и в неотопляеми помещения. За целта обаче всички врати в жилището (на стаите, баните, кухните и други помещения) трябва да бъдат отворени или да имат вентилационни решетки в долната си част, за да се осигури необходимата циркулация на въздуха. Голямо значение има също така изложението на жилището, външната изолация, източниците на влага и т.н.

      5. Не очаквайте ефективност от принудително затворен клапан
      Някои модели прозоречни клапани могат да се затварят принудително, по желание на потребителя. Ако затваряте клапана в студените зимни дни, защото според вас той е причина за по-ниската температура в дома ви, не очаквайте той да се справи с мухъла. Точно затова устройствата Аereco имат датчик за влага, който тества относителната влажност на въздуха в помещението и отваря или затваря клапана. Това е и основното предимство на влагорегулируемите клапани пред тези с плъзгач, който се премества от потребителя според преценката му. Имайте предвид, че мухълът може се развие за броени часове. Не бива да жертвате здравословния въздух за един градус топлина.
      Освен това усещането за комфорт е субективно. При изготвяне на данните от научни изследвания за влиянието на параметрите на микроклимата (температура, влажност и т.н.) се взема под внимание мнението на 80% от участниците в даден експеримент, т.е. при какво съчетание на температура и влажност 80% от хората казват, че се чувстват комфортно, а останалите 20% – „не много комфортно”.
      В България, за разлика от западноевропейските страни, хората обръщат внимание повече на топлината в домовете си, а не на качествата на въздуха, който дишат. Освен това човек веднага забелязва дали в дома му е студено или топло, но без специална апаратура трудно може да определи концентрацията на въглероден двуокис или радон например.
      Затова хората трябва да са наясно какво ще постигнат с монтажа на клапаните Aereco.
      Тези, които системно не отопляват достатъчно жилищата си, откриват по-рано нуждата от клапаните Aereco, защото в техните домове по-бързо се развиват мухъл и плесен. В домове, в които се поддържа температура 24-25˚С, относителната влажност на въздуха е по-ниска в сравнение с тази в слабо отопляваните жилища. Това обаче не означава, че добре отопляваните жилища нямат нужда от прозоречни клапани.

      6. Прозоречните клапи не отменят доброто проветряване
      Устройствата са особено ефективни през зимата, когато искаме да съхраним максимално топлината в дома си и да се предпазим от мухъл без да държим постоянно отворен прозорец. Ако влажността в жилището е нормална, клапанът ще бъде затворен и ще осигурява едва 5 куб.м/час свеж въздух, което е на границата на здравословния минимум. През слънчевите дни отваряйте широко прозорците си, защото е доказано, че ултравиолетовите лъчи убиват спорите на гъбичките и плесените.

      7. Подходящия клапан Aereco
      Много хора са скептично настроени относно ефекта от поставянето на клапани Aereco, макар че вече са дали стотици и дори хиляди левове в борбата с влагата и мухъла. Във Франция например влагочувствителните клапани са задължителни за новите дограми, а в комбинация с вентилатор с датчик за влага те са отлично енергоспестяващо решение, тъй като работят без ток и съхраняват максимално топлината в домовете.
      Нашият съвет към тези, които искат да се убедят в ползата от клапите Aereco, е следният: поставете един прозоречен или стенен клапан в най-проблемната стая (един клапан е предвиден за помещение с площ около 20 кв.м). Още в началото на зимата ще почувствате ефекта от него. Това обаче не ви гарантира премахване на проблемите в банята, кухнята, както и в останалите стаи, ако апартаментът ви е голям или със специфично разположение на стаите. Както казахме вече, всяко жилище има индивидуални особености, които трябва да се вземат под внимание, ако наистина желаете да премахнете завинаги влагата и мухъла от дома си.
      За големи жилища и помещения, в които има камина или мощен абсорбатор, се препоръчват моделите, които в минимален режим пропускат не 5, а 11 или дори 17 куб.м/час. Само така ще гарантирате нормалната работа на вентилационната система в дома си.

      8. Добрата вентилация се препоръчва и от производителите на мебели и врати
      Безспорно добрата вентилация има огромно значение за здравето на хората. По темата може да се намерят доста материали в интернет.
      Тук обаче искаме да обърнем внимание на значението на добрата вентилация за дългия живот на мебелите в дома ви. Не е тайна, че много от новите или реновирани хотели всяка пролет изхвърлят плесенясали през зимата матраци, изметнати врати на гардеробите и дори изцяло сменят повреденото от влагата обзавеждане. А колко лесно могат да бъдат избегнати тези проблеми само с един прозоречен или стенен клапан.
      Много от производителите на мебели и врати дават гаранция за своите изделия, само ако въздухът в затворените помещения е в определени норми.
      Ето какво открихме в един сайт на известни производители на врати:

      Препоръчителни условия за монтаж на вратите:
         • минимална температура на въздуха 10˚С
         • максимална температурна разлика между пространствата, разделяни от
         една врата: 10˚С
         • максимална разлика във влажността в пространствата, разделяни от
         една врата: 10%
         • препоръчителна влажност на зида (стената), облицовката и пода -
         макс. 12-18% при осигурена вътрешна вентилация.
         • относителната влажност на въздуха в помещението - 40-50%
      Действието на 24-месечната гаранция и валидността на сертификата, които осигурява производителят, са в сила само ако се спазват горепосочените препоръки и ако не са правени никакви физически промени на вратата.

обратно горе

    Стоп на влагата

НОВО! Термографска диагностика - проверка за енергийна ефективност на жилища и сгради и откриване на течове, влага и мухъл.

НОВО! Цифрови влагомер-термометри - за точно измерване на относителна влажност и температура в битови и производствени помешения, офиси и складове.

Прозоречни нагнетателни, стенни нагнетателни и всмукателни клапи с датчик за влага Aereco

Ефективност на устройствата Aereco, или за какво трябва да се помисли ...

Как да си поръчам оглед и доставка на устройствата, които решават завинаги проблема с влагата и мухъла?

Колко ще ми струва всичко това?

 

"Перфект студио" ООД ©, e-mail: stopnavlagata@gmail.com