СТОП НА ВЛАГАТА!

Термографска диагностика на сгради и ел.съоръжения:
Енергийна ефективност и откриване на течове, влага, мухъл;


Нагнетателни и всмукателни устройства с датчик за влага;
Вентилация на апартаменти, къщи и малки кооперации.

      МУХЪЛЪТ

      Какво представлява мухълът?

      Мухълът (плесента) Мухълът е най-разпространената форма на гъбички, срещани на земята. Включва плесени, дрожди, праханки и гъби. Те не се класифицират нито като растения, нито като животни. В българския тълковен речник „плесен“ се определя като паразитен низш организъм (вид гъбичка), който вирее на влажни и непроветриви места; мухъл. Плесента може да се намери под формата на нишковидно, меко или прахообразно, бяло, сиво, синьо-зелено, жълтеникаво, червеникаво, синкаво или черно тънко покритие върху различни субстрати. Особено забележимо е наличието им върху развалени храни (напр. хляб, плодове), влажна дървесина или по стени.

      Какви са причините за поява на мухъл?

      За поява на плесени и по-специално мухъла са необходими достатъчна влажност и наличие на хранителни органични вещества (субстрат). Практически винаги, когато тези условия са изпълнени, наблюдаваме и развитието им. Например плесента Aspergillus restrictus при температура 20°C и влажност 75% се нуждае от два месеца за да покълне, при влажност 80% една седмица, при 85% четири дни и при 90% спорите покълват за два дни. Първият симптом за това, дори когато все още няма видими следи, е миризмата на спарено. Първоначално от попаднала върху субстрата спора на плесенна гъба се образува нишковидна структура, така нареченият мицел. Той се състои от микроскопично малки, дълги, тънки, многократно разклонени гъбени нишки; хифи;(от гр. Υφή тъкан - бел. прев.), които се разпространяват на всички страни кръгообразно (като корени на дърво - бел. прев.). Тези хифи растат с относително голяма скорост, така че плесента не рядко бързо обхваща големи площи. Подходящи органични вещества има навсякъде из дома ни – дърво, текстил, килими, кожа, тапети, прах. По тази причина на фактора хранителна среда не може да се противодейства.
      Усилията ни срещу плесените трябва да са концентрирани върху въздействие върху вторият фактор – влажността. Необходимо е да не се допуска относителната въздушна влажност да надвишава 75%, а най-добре да е под 65%. Висока влажност може да се образува при поставяне на мебели плътно до външни стени, при изключване на отоплението през част от денонощието, недостатъчно отопление и проветряване, термомостове, строителни дефекти и др.

      Как мухълът влияе на здравето?

      Още в дълбока древност хората са забелязали, че наличието на влажност и плесени уврежда здравето. Новите изследвания показват пряка зависимост между влажността на дома и разпространението на алергични и респираторни заболявания. Списъкът на симптомите често включва оплаквания от горните дихателни пътища, главоболие, дразнене в очите, кръвотечение от носа, запушване на носа, кашлица, простудни симптоми и стомашно чревни оплаквания.
      При непродължителна експозиция здравите хора са сравнително устойчиви спрямо болестотворния потенциал на плесените. Но при отслабена имунна система, както и при деца и възрастни хора е възможно плесените да причинят много тежко заболяване. При слаба, но продължителна експозиция може съвсем незабележимо да се достигне до злокачествени образувания, трайно увреждане на черния дроб, бъбреци и др. По тази причина мухълът, дори и най-слабите му проявления, нямат място в жилището.
      Може би най-известното проявление на опасното действие на плесените е свързано с легендата за „проклятието на фараона”. Някои от участниците в изследването на гробницата на Тутанкамон починали от странно заболяване, което навремето било счетено за свръхестествено явление. Днес е известно, че причината е в плесента Aspergillus flavus, която може да се е развила по естествен път в гробницата или мицелът ѝ е бил поставен от жреците умишлено.
      Болшинството плесенни гъби преживяват широк диапазон от температури и са устойчиви на химическо въздействие, но необходимо условие за растежа им е достатъчната влажност. Следва да се отбележи, че влажността сама по себе си е критичен фактор за възникване на „синдрома на болната къща” тъй като благоприятна среда за плесени влияе също на развитието на акарите и концентрацията на озона.
      Особено тревожен е фактът, че в 80% от обследваните домове се наблюдават признаци за наличие на мухъл, свързан с влажността. Във влажни помещения рядко се наблюдава само един вид плесен – обикновено се откриват три и повече видове, развиващи се съвместно. Най-често се срещат видовете Penicillium (96%), Cladosporium(89%), Ulocladium (62%), Geomyces pannorum (57%) и Sistronema brinkmannii (51%). За щастие една от най-опасните плесени – Stachybotrys spp. се среща сравнително по рядко – в 13% от жилищата.
      Източниците на спори, които се вдишват от потърпевшите или попадат върху кожата и лигавиците, в повечето случаи се намират на трудно достъпни места – във фуги, под дюшемета, зад ламперии, в и зад мебели, в черчевета, в ъглите. Най-често засегнатите помещения са бани, кухни, килери и особено силно приземните етажи и мазета. Гъбите и в частност плесените предизвикват заболявания по няколко начина:

  • Директна инфекция. В този случай плесените се развиват в тялото на болния, например в носната кухина или алвеолите. Засегнати са най-често деца или хора с отслабена имунна система.
  • Алергия. Попадането на спори, микроскопични частички от хифите на мицела, включително и мъртви в дихателната система, върху очите или лигавиците може да предизвика разнообразни алергични реакции – от ринит и конюнктивит до тежка бронхиална астма и алергически алвеолит.
  • Отравяне. Гъбите произвеждат токсини, които предизвикват отравяния. Основния път за проникване в организма е през стомашно-чревния тракт, където проникват незабелязано с контаминирана храна. Някои микотоксини са изключително силни отрови.

      Защо мухълът се появява предимно в ъглите?

  • Две са основните причини мухълът често да се появява в ъглите:
  • Когато ъгълът е сключен между две външни стени, топлинното съпротивление към външната среда в ъгловата зона е значително по-ниско. Това е причина, на това място температурата винаги да е малко по-ниска, отколкото в останалата част от стената. Ако под пода или над тавана има неотоплявано помещение, това допълнително допринася за охлаждането, защото на едно място се срещат три стени с ниска външна температура и вероятността за конденз се увеличава още повече.
  • Втората причина е, че в ъглите и зад мебели въздухообменът е най-слаб и това допълнително допринася за понижаването на температурата на стената.

      Трябва ли да има конденз, за да се развие мухъл?

      Не. Наличният в клетките на плесените осмотичен потенциал им позволява да извличат необходимата за метаболизма им вода от околния въздух. Болшинството видове плесени се развиват най-добре при относителна въздушна влажност около 95% и температури от 25-30°C. Счита се, че при въздушна влажност под 70% развитието им спира.

      Важно! Поради температурната зависимост на относителната влажност, в близост до стените стойността и ще бъде по-висока. Например ако при температура 20°C имаме нормална въздушна влажност от 65%, при температура на стената от 16,7°C, влажността на въздуха в непосредствена близост до нея ще нарасне до 80%! При това положение, микровентилацията с клапите Aereco е особено важна, защото създава незабележимо от човека движение на въздуха от клапите към вентилационната система, което е достатъчно за по-равномерното затопляне на външните елементи и тяхното „проветрение”, като по този начин предотвратява конденза и развитието на мухъл.

    Стоп на влагата

НОВО! Термографска диагностика - проверка за енергийна ефективност на жилища и сгради и откриване на течове, влага и мухъл.

НОВО! Цифрови влагомер-термометри - за точно измерване на относителна влажност и температура в битови и производствени помешения, офиси и складове.

Прозоречни нагнетателни, стенни нагнетателни и всмукателни клапи с датчик за влага Aereco

Ефективност на устройствата Aereco, или за какво трябва да се помисли ...

Как да си поръчам оглед и доставка на устройствата, които решават завинаги проблема с влагата и мухъла?

Колко ще ми струва всичко това?

"Перфект студио" ООД ©, e-mail: stopnavlagata@gmail.com