СТОП НА ВЛАГАТА!

Термографска диагностика на сгради и ел.съоръжения:
Енергийна ефективност и откриване на течове, влага, мухъл;


Нагнетателни и всмукателни устройства с датчик за влага;
Вентилация на апартаменти, къщи и малки кооперации.

      1. «Клапанът е счупен, това е заводски брак.»

      Контролът на продукцията на Aereco във Франция е много строг, така че вероятността да бъде допуснат заводски брак е минимална. Клапанът може да бъде повреден в процеса на експлоатация. Ако на клапана ЕММ не работи черната ръчка за принудително затваряне, тази повреда не води до блокиране на подвижната пластина и устройството продължава да работи ефективно.
      От какво може да бъде причинена тази повреда? След блокиране с черната ръчка (поставяне в режим на минимален поток на въздуха) не бива да се опитвате ПРИНУДИТЕЛНО да отваряте подвижната пластина. Тя се регулира единствено посредством датчика за влага.

      2.«Клапанът не работи, пластината е постоянно отворена, очевидно датчкикът не действа».

      Причината за подобна «повреда» обикновено е външна намеса на потребителя. Не бива да се превърта с отверка винта, намиращ се в отвора на корпуса – той се регулира само в заводски условия. НЕ БИВА да се разглобява корпусът на клапана или да се променят заводските настройки.
Причина за блокиране на движението на пластината може да бъде попаднали отпадъчни материали от профила (стружки, отломки), които блокират клапана в отворено положение.

      3. «През зимата, когато се доближа до прозореца, усещам въздушната струя от клапана.»

      Причина за това е единствено неправилният монтаж, т.е. потокът на външния въздух трябва да е насочен нагоре, към тавана, а не надолу.
КЛАПАНИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ МОНТИРАНИ ТАКА, ЧЕ ВЪЗДУХЪТ ДА ОТИВА НАГОРЕ – т.е. черната ръчка да се намира в горната лява част на корпуса на клапана (за модел ЕММ), а прозрачният трипозиционен ключ трябва да се намира в долния десен край на корпуса (за моделите ЕНА).

      4.«В жилището ми е студено и смятам, че причина за това са клапаните».

      Трябва да е ясно, че клапаните Aereco не са отоплителен уред. Жилището трябва да е добре отоплено, за да се чувствате комфортно, независимо дали имате прозоречен клапан или не.

      5.«В жилището ми стана по-шумно, откакто сложих прозоречни клапани»

      Шумът в жилището не може да се свързва с клапаните. Съвременната шумоизолация на стъклопакетите е силно преувеличена. Основният източник на шум в градовете е транспортът, а той е съсредоточен в диапазона 100-500 Херца (средно 250 Херца). Именно в този диапазон се намира резонансната честота на стъклопакетите с дебелина 30-40 мм, при които звукоизолацията е минимална. Така че причината за лошата звукоизолация са тънките стъклопакети.
      Сумарната звукоизолация на цялата дограма е около 30 dB и тя е за сметка на добрата звукоизолация на високите честоти, които са малко при градския шум.
      Клапаните Aereco заемат отвор, който е само 0.5% от целия прозорец, така че не могат да повлияят на сумарната шумоизолация. Освен това клапаните Aereco са с допълнителна шумоизолация.

      6.«Клапанът е замръзнал – на корпуса му има лед и скреж.»

      Това е възможно да стане при температури под минус 35 градуса, но и в този случай клапаните продължават да функционират, въпреки заскрежаването.
      При неправилна експлоатация също е възможно да се появи заледяване по клапана. Ето някои случаи:

             а) Стаята има врата, след която има херметически затворен коридор. Вследствие на това външният въздух не може да влиза през клапана и не може да циркулира. При много ниски температури и липса на движение на въздуха корпусът на клапана се охлажда и по него се появява конденз и лед. Проблемът се решава по следния начин - вратата на стаята трябва да има прорез в долната си част (1-1,5 см) или да не се затваря плътно. При неправилно функциониране на вентилацията в дома (например ако съседите от горните етажи са прекъснали отдушника) се появяват аналогични проблеми.

            б) Вентилацията работи нормално, вратата не се затваря плътно, но пак се появява скреж.
            Ако при много ниски температури сте затворили клапана, потокът на свеж въздух ще е минимален и недостатъчен. Влажността в помещението веднага ще се увеличи. Замръзване на клапана няма да настъпи, но може да се появи скреж по корпуса му.
            Трябва да се знае, че дори в този случай клапанът продължава да функционира. Не бива да се жертва вентилацията за сметка на съхранението на температурата в помещението.

      7. «Клапанът не работи.»

      Случва се подвижната пластина да застане неподвижно в минимално отворено положение (5 куб.м/час). Това обаче не е повреда, а означава, че въздухът в помещението е сух. Клапаните Aereco са програмирани така, че ако в помещението няма хора и влагоотделяне, те икономисват топлина, пропускайки по-малко външен въздух.

      8. Общи забележки за «нестандартни» клиенти.

       Усещането за комфорт е субективно при всеки човек. Дори при данните от научните изследвания за влиянието на параметрите на микроклимата (температура, влажност и т.н.) се взема под внимание мнението на 80% от хората, участващи в даден експеримент, т.е. при какво съчетание на температура и влажност 80% от хората казват, че се чувстват комфортно, а останалите 20% – „не много комфортно”.
      В България, за разлика от редица други западноевропейски страни, хората обръщат повече внимание на топлината в домовете си, а не на качествата на въздуха, който дишат. Освен това човек веднага забелязва дали в дома му е студено или топло, но без специална апаратура трудно може да определи концентрацията на въглероден двуокис или радон например. Затова хората трябва да са наясно какво ще постигнат с монтажа на клапаните Aereco. Тези, които системно не отопляват достатъчно жилищата си, откриват по-рано нуждата от клапаните Aereco, отколкото хората, които поддържат температура 24-25 градуса в домовете си, тъй като при по-висока температура относителната влажност на въздуха е по-ниска. Това обаче не означава, че добре отопляваните жилища нямат нужда от прозоречен клапан. За да гарантирате здравословен въздух за цялото семейство, при добре отоплявано жилище трябва да си монтирате клапан с приток на въздух 11-35 или 17-35 куб.м/час, а не 5-35 куб.м/час.

      За други нестандартни ситуации можете да ни пишете на e-mail: stopnavlagata@gmail.com. Ще се опитаме да ви отговорим изчерпателно.

    Стоп на влагата

НОВО! Термографска диагностика - проверка за енергийна ефективност на жилища и сгради и откриване на течове, влага и мухъл.

НОВО! Цифрови влагомер-термометри - за точно измерване на относителна влажност и температура в битови и производствени помешения, офиси и складове.

Прозоречни нагнетателни, стенни нагнетателни и всмукателни клапи с датчик за влага Aereco

Ефективност на устройствата Aereco, или за какво трябва да се помисли ...

Как да си поръчам оглед и доставка на устройствата, които решават завинаги проблема с влагата и мухъла?

Колко ще ми струва всичко това?

"Перфект студио" ООД ©, e-mail: stopnavlagata@gmail.com