СТОП НА ВЛАГАТА!

Клапи с датчик за влага
и цялостни вентилационни решения
с уникалната френска технология на Аереко

      КОНДЕНЗЪТ

      Кондензът е явление, което се състои в преминаването на водните пари в течно състояние. Водни пари се намират по всяко време във въздуха около нас. Количеството им се характеризира с коефициент наречен относителна влажност на въздуха [Rh] , който представлява отношение на разтворените във въздуха водни пари, към максималното количество водни пари, които могат да бъдат разтворени във въздуха при дадената температура. Този коефициент метеоролозите ни съобщават с прогнозата за времето. Разбира се влажността на въздуха е различна и постоянно се променя.
      Когато въздух, които съдържа водни пари се охлади до една определена температура, наречена температура на оросяване, водните пари се втечняват и се образува това което наричаме конденз. Кондензът е вода получена от въздуха. Температурата на оросяване не е константа - тя зависи от влажността на въздуха - при по-висока влажност, тази температура е по-висока. Кога и къде се получава конденз в нашите жилища и от какво зависи количеството му ? Очевидно два са факторите които оказват влияние - влажността на въздуха и температурата на отделни елементи от строителната конструкция. Доколкото най-студените елементи в жилищата са външните ограждащи стени и стъклопакетите, то конденза се появява в най-големи количества именно там, а това това води до:
      - влошаване на комфорта в жилището;
      - понижаване на топлоизолационната способност на стената;
    - появата на различни гъби и плесени, което са изключително вредни за нашето здраве и които се смятат за основния дразнител и причинител на редица алергии, най-вече астми.

      Как можем да предотвратим появата на конденза? Очевидните начини са два:

      - понижаване на влажността на въздуха чрез вентилация, влагоуловители.
      - повишаване на температурата на студените елементи до такава температура, която е по-висока от точката на оросяване за дадена номинална влажност.
      Старите дограми не уплътняват добре, в резултат на което се получава постоянно нежелано проветряване, при което влажният въздух напуска помещението, но заедно с него си отива и така ценната топлина. След подмяната на дограмата и поставянето на външна изолация се решава до голяма степен въпроса с повишаване на температурата, но по този начин помещението се “запечатва”, водните пари не могат да го напуснат, влажността на въздуха се повишава и се появява конденз по най-студените повърхности – най-често стени и стъклопакети. При новото строителство също се получава повишена влажност на въздуха, заради изпаряването на влагата, акумулирана в самите строителни материали, като този процес продължава от една до три-четири години.
      Ударното проветрение с цел да не се изстудява помещението не върши работа, защото се прави само 1-2 пъти на ден, след което кондензът отново се появява по стъклата, а да държим постоянно открехнат прозорец през зимата от една страна е неразумно, заради високите сметки за отопление, а от друга - нездравословно, тъй като много лесно се настива. Идва момент, в който спираме да ценим топлината и тишината, за която сме мечтали преди смяната на дограмата, а желанието ни да се отървем от нездравословния въздух и от мухъла се превръщат във фикс-идея. Пръскаме с лошо миришещи препарати, купуваме не много безшумните влагоуловители и влагопоглъщатели, таблетки за поглъщане на влагата и какви ли не продукти, които имат само временен ефект в борбата срещу този досаден проблем - влагата. Специалисти ни съветват да направим външна изолация, но тя запечатва стените и задълбочава проблема. Едва тогава ни става ясно, че не само топлината, но и въздухът са изключително важни, за да се чувстваме комфортно в дома си
      Използването на влагоуловители изисква както първоначална висока инвестиция ( нерядко за 2 или 3 машини ), така и  допълнителни ежемесечни разходи за ток, а не е за пренебрегване и нивото на шума на самите уреди, както и факта, че те превъртат само замърсения въздъх в помещенията, като нерядко допринясят за влошаване на алегрии, астма и други заболявания.
      Изключването на отоплението през деня и включването само докато сме вкъщи, води до изстиване на стените. Въздухът обикновено се отвръща бързо, но поради голямата си топлинна инертност, стените не успяват да се затоплят през времето, когато отоплението е включено. Това също води до условия за кондензация на водната пара, предимно в ъгли и скрити зад мебели места по външната стена.

       В резултат на всичко казано до тук можем да обобщим, че проблема с влагата и конденза в домовете ни се решава при поддържане на постоянна, достатъчно висока температура в помещенията и тяхното проветряване. И докато при постоянно повишаващата се цена на енергоизточниците отоплението става все по-скъпо, то проветряването с клапите Aereco остава най-добрата алтернатива. Създаването на микровентилация на помещенията с пропускане на свеж и сух  въздух през клапите Aereco и изхвърлянето на влажния и замърсен въздух от дома през вентилационната система предпазва завинаги от образуването на конденз  и на мухъл.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СТОП НА ВЛАГАТА
с френските клапи AERECO!

      Уважаеми посетители!
 Предлагаме на вниманието Ви интелигентно, ефективно и евтино решение на проблема с влагата, конденза и мухъла във Вашия дом, офис или вила. Прозоречните и стенни клапи с датчик за влага на френската фирма AERECO, изработени по уникална, патентована технология, са стилни, безшумни, енерго-независими и с вечна гаранция.

      За допълнителна информация, за заявка за оглед, както и за доставка и монтаж на клапите Aereco:

"Перфект студио" ООД, гр.Варна
ул."Ген.Гурко" 80-82,
тел.: 088/9624329 - инж.Митев
e-mail: stopnavlagata@gmail.com

"Перфект студио" ООД ©, e-mail: stopnavlagata@gmail.com